Sådan skaber du et smukt og naturlig look i haven med fliser, græsarmering og en god omgang fliserens

Med en kombination af græsarmering og fliser kan du skabe en smuk og praktisk have. Du skal dog huske, at du skal sørge for løbende at få fjernet alger og mos fra fliserne. Det kan du gøre ved at få et firma til at hjælpe dig med fliserens.

Selvom græsarmering er en smart belægning, der er nem at holde og kan klare selv tunge typer af transport, er det ikke sikkert, at du har lyst til at have den form for belægning i hele haven. Nogle steder kan det også være rart for dig, at du har almindelige fliser. Det kan for eksempel være, hvis du gerne vil have en terrasse, hvor du kan træde ud og nyde solen.

En terrasse af fliser af for eksempel beton er nem for dig at placere havemøbler på og er rar for dig at gå på med bare tæer. Den kan derfor være et oplagt supplement til dig, der har græsarmering i en stor del af haven eller bare i selve indkørslen.

Når du har en terrasse med fliser, skal du være opmærksom på, at der desværre kan danne sig alger og mos på den. Det er ikke pænt, men du har heldigvis forskellige muligheder for at slippe af med det.

Sådan foregår fliserens af betonfliser

Når du vil fjerne alger og mos fra dine fliser, har du flere forskellige muligheder. Først og fremmest kan du sørge for at feje fliserne med sand. Sandet sliber algerne af og lægger sig i fugerne, så det er svært for mosset at vokse op. Det tager dog tid og skal gøres ofte, hvorfor mange vælger en nemmere løsning.

Du kan nemlig også få nogle andre til at hjælpe dig med fliserens af dine fliser. Der findes firmaer, der har specialiseret sig i at fjerne alger og mos ved hjælp af vand. De påfører først et middel på fliserne, der slår algerne ihjel. Derefter spuler de alger og mos væk med varmt vand. Det er altså en meget skånsom metode.

Efterfølgende har du mulighed for at vælge at få fliserne imprægneret. Dermed bliver det sværere for algerne at sætte sig på dem i fremtiden. Du kan også vælge, at firmaet skal fylde fugerne op med sand. Dermed bliver det sværere for mosset at gro der. Du kan læse mere om fliserens her.

Kan jeg ikke bare lade alger og mos være?

Når du har fået lagt græsarmering i din have, er du selvfølgelig vant til at se, hvordan græsset langsomt overtager arealet. Derfor tænker du måske, at det ikke betyder så meget, at der vokser alger og mos på dine fliser. Men det gør det faktisk.

Når der er alger og mos på fliserne, mindsker det deres levetid. Mos og alger kan nemlig være med til at gøre, at der nemmere kommer frostsprængninger i dine fliser. Det forringer deres levetid betydeligt. Derudover bliver de alge- og mosfyldte fliser langt glattere, når det er regnvejr, end almindelige fliser gør. Dermed er risikoen for at falde større.

Der er altså flere gode grunde til, at du sørger for at holde alger og mos væk fra dine fliser. Det er ikke bare for æstetikkens skyld, men også for sikkerhedens og for, at du ikke skal ud at købe nye fliser de næste mange år.