Indretning og planlægning af haven er noget andet end at indrette sit hjem. Havens farver og funktioner skifter i takt med sæsoner og havens buske og træer vil altid vokse sig større. Her får du en række bud på, hvad du skal tage højde for, hvis du skal i gang med at forny din have.

 

Før du går i gang

Før du går i gang med at lave din have om, kan det være en stor hjælp at lave en haveplan. Især ved list større projekter, kan det være en fordel at have udarbejdet en skitse for, hvad der skal ske. På den måde sikrer man, at der er plads til det hele og at resultatet bliver som ønsket. Desuden kan det være en god idé at komme med flere forskellige bud på planen for haven så du kan sammenligne dem og spørge venner og familie til råds.

For at udarbejde din haveplan er der nogle ting du skal have styr på. Havens størrelse og form skal først og fremmest måles op, så du kan få de rigtige proportioner ned på papiret. Herefter skal du tage højde for husets udseende og type, så du kan skabe sammenhæng mellem hus og have. I mange tilfælde er der også relevant at overveje havens placering i forhold til solen, så man kan udnytte sol og skygge optimalt. Til sidst skal du gøre op med dig selv, om du vil have en nyttehave eller en såkaldt prydhave.

 

Udendørs dagligstue

Når du alligevel er i gang med at indrette din have på ny, er det en perfekt mulighed for at indrette et lækkert udendørsområde, der kan bruges hele sommeren. For at få den hyggeligste terrasse, kan det betale sig at arbejde med både gulv, væg og loft, selvom det kan virke ambitiøst for en terrasse. Men det er faktisk ikke så svært, og det gør en kæmpe forskel for det samlede udtryk. Har du ikke allerede en terrasse, men har pladsen til det, kan det i den grad anbefales at etablere en. Det bidrager til at uderummet bliver en forlængelse af huset.

Har du mod på det, kan du sagtes komme langt selv – men har du hverken tiden eller lysten til at gøre det selv, kan du få dig en hovedentreprenør, der kan hjælpe dig igennem hele processen. Det kan især betale sig, hvis du går i gang med et større haveprojekt der både indebærer terrasse, havekøkken, udhus eller lignende.

 

To fluer med et smæk

Nu når du er i gang og alligevel er omringet af byggerod, kan du overveje om der er andre ting der skal fikses. Er garagen måske lidt faldefærdig eller har du slet ikke en garage? I så fald er det passende at få en nu og tænke den ind i din haveplan. Garagen kan integreres med både redskabsskur eller cykelskur og gemme en eller flere biler væk. I samme forbindelse kan du lige så godt give indkørslen en tur med frisk asfalt, så den tager sig pænt ud og passer til resten af din nye have. Se priser på asfaltarbejde her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *