Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

En oversvømmet have er altid et ærgerligt syn. Store mængder regn kan lave selv den smukkeste have om til et sumplignende terræn. Når et stort skybrud først tager fart, er der desværre ikke så meget at gøre. Hvis du til gengæld er kommet regnen i forkøbet, kan du reducere skaden i et betydeligt omfang.

Der er mange måder at beskytte haven mod store mængder vand på. Hvilken metode der virker bedst, varierer fra bolig til bolig. Der er dog nogle metoder, der går igen, når man taler om forebyggelse mod oversvømmelser i haven eller boligen.

Lad naturen tage hånd om vandet

Hvis din have kun bliver oversvømmet få gange og af et mindre omfang i løbet af en bestemt regnperiode, behøver du ikke nødvendigvis at tage de helt store midler i brug. Regnen kommer som en del af den naturens gang, og derfor kan regnen også forsvinde lige så naturligt, som den kom.

Nogle træsorter er bedre til at suge vand end andre. Jordbunden i din have har dog indflydelse på, hvilke træsorter der passer bedst til din situation og have. Træer som birke-, pile- eller elletræer er gode bud på træsorter, der kan beskytte din have mod mindre oversvømmelser.

Derudover kan du overveje at lave lavninger og regnvandsbede i din have. Bedet er på én og samme tid smukt og praktisk. Du kan udsmykke bedet med forskellige planter, og når de mørke skyer giver slip på de store mængder af vand, vil bedet sørge for at absorbere vandet og langsomt lade det sive ned i jorden.

Grav en faskine ned i din græsplæne

Det er ikke altid, at naturen kan følge med den store mængde af regn. Derfor kan det være nødvendigt at ty til andre metoder. Her er en faskine en oplagt løsning, hvis du ikke har mulighed for at plante nye træer eller har mulighed for at lave et regnvejrsbed.

Faskinen er en nedgravet kasse, der opsamler regnvandet og lader det sive stille og roligt ned i jorden. Du kan vælge en kasse efter den kapacitet, som passer til din situation i forhold til oversvømmelser. Faskinen opbevarer dog kun vandet, og hvis der er en leret jordbund eller store mængder af regn, vil kassen ikke fungere optimalt.

Omfangsdræn holder kælderen tør

Hvis du gentagne gange får en oversvømmet kælder på grund af en græsplæne fyldt med vand, kan det være en bedre løsning at kigge nærmere på omfangsdræn. Når du installerer dette system, vil drænet lede vandet væk fra boligen, sådan du undgår oversvømmelse eller fugt i din kælder.

Vandet bliver ført ud til en regnvandsbrønd, hvorfra det afslutningsvist ender i en kloak. Et omfangsdræn er en absolut optimal løsning mod en oversvømmet kælder. Installationen af et omfangsdræn kræver et større arbejde, men det er i langt de fleste tilfælde det hele værd. På den måde tager du ordentlig hånd om problemet én gang for alle.

Du kan eventuelt kombinere alle disse metoder, hvis både din bolig og have er udsat for jævnlige, store oversvømmelser. Den bedste forebyggelse af oversvømmelser er at gøre noget ved det, mens du kan. Hvis skaden først er sket i form af en ødelagt have eller vandskadet kælder, vil det være langt mere besværligt og dyrt at få løst problemerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *